Yangın ihbar Sistemi diğer güvenlik sistemleri içerisinde en önemli yere sahip olanıdır. Yangının çıkış aşamasında, tehlikeli ve üzücü boyutlara varmadan algılayarak, gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak şekilde, her kapalı mekana özel projelendirilmeli ve yürürlükteki yönetmeliklere (Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği), ilgili standartlara uygun olarak tasarlanmalıdır. Verebileceği zararlar düşünüldüğünde yangın algılamanın gerekliliği daha net anlaşılabilir.
Yangın algılama sistemleri binalarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek çok çeşitli uygulamalar yapılabilmektedir. Günümüzdeki teknolojik yapılaşmada yüksek binalar, fabrikalar, iş merkezleri, hastaneler ve insanların yoğun olarak bulunduğu binalarda yangın ihbar sistemleri ile diğer güvenlik ve kontrol sistemleri arasında entegrasyon ihtiyacı ve seviyesi her geçen gün artmaktadır.
Firmamız, her yıl yurtiçinde ve yurtdışında birçok noktada anahtar teslim projeleri başarıyla gerçekleştirmektedir.
Konvansiyonel sistemler, bölgesel olarak alarmın izlenmesi yeterli olan ufak ve orta ölçekli bölgelerde kullanılan sistemlerdir. Konvansiyonеl sistemlerde kullanılan yangın ihbar paneli, algılama elemanlarının dahil edildiği bölgelerden (zone) meydana gelmektedir. Bir yangın ihbar panelinin kapasitesini sahip olduğu bölge sayısı belirler. Dedektörlerden herhangi birisi algılama yaptığında, Yangın alarm paneli üzerinde sadece o dedektörün bağlı olduğu bölge görülür, tam olarak hangi dedektörün algılama yaptığı görülemez. Yangının tam olarak yerini tespit etmek için algılama yapan dedektörün bağlı olduğu bölgedeki tüm dedektörleri kontrol etmek gerekir.
Bu yangın alarm sisteminde her bir dedektöre ve butona bir adres verilir ve hangi dedektör yangın algılamasını yapmış ise panel üzerinde o dedektörün alarm verdiği ekranda gözükür ve sesli ışıklı uyarı verir. Yani noktasal olarak yangın tespit edilmiş olur. Bu sistem noktasal tespitin önemli olduğu bir çok alanda sıklıkla tercih edilmektedir.
Loop'ta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere ayrılabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı adresleme switch’i sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.
Adresli Sistemler kendi içinde ikiye ayrılır
Konvansiyonel yada Adresli sistemlerde dedektörler iki konumlu çalışırlar, bir başka deyişle, dedektör ya normal konumdadır ya da algılama yapmıştır (alarm durumundadır). Oysa Analog Adresli sistemlerde dedektörler algıladıkları duman yada ısı miktarını panele bildirirler. Panel sürekli olarak tüm dedektörlerle haberleşerek ölçülen değerleri alır ve bunları panel önceden tanımlanmış olan referans değerleriyle karşılaştırıp, alarm durumuna gerek olup olmadığına karar verir. Her dedektör için ayrı bir referans (üst sınır) değeri tanımlanabilmekte, bu sayede de sistem farklı kondisyonlardaki mekanlarda hassasiyetini koruyabilmektedir.
Yangın algılama ve uyarı sistemlerinde teknolojik evrimin bugün geldiği nokta hem kontrol panellerinin, hem de sahada kullanılan detektör, modül ve butonların tamamen mikroişlemcili olarak üretilmeleridir. Bu gelişme yangın algılama ve uyarı sistemlerinde devrim olarak kabul edilmektedir. Analog adreslenebilir sistemlerde akilli olan sadece panel iken, bu akillilik elektronik adreslenebilir sistemlerde saha elemanlarına dağıtılmıştır. Bu sistemlerle birlikte detektör kavramı yeniden gündeme gelmiştir. Karar verme yetkisi tekrar detektörlere verilmiştir. Bu sistemlerde panel kendisine bağlı elemanlarla hem yayın, hem de tarama yöntemini kullanarak haberleşir. Sahada kullanılan detektörler, modüller ve butonlar mikroişlemci kontrollü, elektronik adreslenebilir geçmişe dönük belleğe sahiptirler. Her bir detektör, modül ve buton sadece kendilerine ait geçmişe dönük, aşağıda tanımlanan bilgileri belleklerinde saklayabilmektedirler.
Otopark uygulamaları için özel dizayn edilmiş Karbonmonoksit Gaz Algılama ve Fan Kontrol Sistemi Sistem kapalı otopark alanları için karbonmonoksit algılama ve egzoz fanlarının otomatik kontrolü amacıyla dizayn edilmiştir. CO Algılama Kontrol Panelleri Karbonmonoksit (CO) konsantrasyonu oluşan otopark alanlarında tamamıyla CO algılama için dizayn edilmiştir.
Her yangın risk taşır ve insan yaşamını tehdit eder. Etkili yangın söndürücü olmadan, siz ve mallarınız çok büyük zarar görebilir ve kapsamlı yenilemeler gerekebilir. Yangın söndürme sistemlerinin amacı yangının neden olacağı cana ve mala gelebilecek zararları en aza indirilmektir. Eğer değerli varlıklarınız yangın riski altında ise her bir saniye çok değerlidir.
Girne Mah. Çiçek Sok. M. Termeli Vakfı İş Mrk. Blok No: 9 İç Kapı No:4 Maltepe İstanbul
T: 0850 939 79 55